Roverscout

DSC_0792

unnamed

Roverscouting fyller 100 år!!

1918 dyker för första gången order Roverscout upp i en engelsk scouttidning nu 2018 fyller roverscouting så klart 100 år och det firas över hela världen med projekt och roliga utmaningar. I Sverige planeras ett härligt DIY-projekt för alla roverscouter till sommaren där du som vill kan vara med och göra en insats för att göra världen lite bättre. Detta kommer sedan utgöra grunden för en jubileumsfilm och på demokratijamboree i november firar vi loss med tårtkalas. Detta vill du inte missa.

Följ Roverscouterna på Facebook för löpande uppdateringar. Kontakta den ideella arbetsgruppen genom att maila rover100@scouterna.se

Aktuella Rovertips.

  • I vår har vi planerat in två dagsutflykter och två hajker. Det brukar även dyka upp mer spontana träffar med kortare varsel. Våra inplanerade aktiviteter finns i schemat längst ner på sidan, så ta en titt där om du önskar ligga steget före. Där finns även många av distriktets arrangemang.
  • Har du missat något av Roverrådets fantastiska arrangemang? Ta en titt på vår bildbank.

Arrangemang för roverscouter hittar du här. Har du ett Facebook-konto får du jättegärna gå med i gruppen Roverscouter i Nordöstra Götalands Scoutdistrikt. Passa också på att gilla Roverrådets Facebook-sida!

Sångsugen? Prova Roversången!

Roversången

 rover_symbol_500x500px

Kalender med arrangemang och liknande passande Roverscouter:

Jan
1
mån
Roverscouting 100 år
Jan 1 kl. 18:39 – Dec 31 kl. 19:39

unnamed

Alla får vara med oss och fira och hylla 100 år med roverscouting!
I år fyller roverscouting 100 år och det ska hyllas genom att inspirera alla roverscouter att engagera sig tillsammans. Det gör vi genom att lansera ett do-it-yourself-program som fokuserar på de globala hållbarhetsmålen för roverscouter över hela Sverige. Mer information om det släpps i början av maj. Till firandet ska alla roverscouter tillsammans skapa en hyllningsfilm som har premiär på Scouternas stämma och Demokrati-jamboree i november för att fira de 100 år som varit och de många som komma ska. Firandet fortsätter genom ett hundraårskalas med tårta! Under 1916 blir de första scouterna från starten av scouting att växa upp till unga vuxna och behovet av scoutverksamhet för åldersgruppen dyker upp. 1918 nämner scoutings grundare Robert BadenPowell första gången ”Roverscouts” i en scouttidning. 1922 finns programmet lanserat för Roverscouter, därför väljer en av världsscoutorganisationerna WOSM att 2018 fira Roverscoutings hundraårsfirande, i Sverige och i hela världen! Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter i världen, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa. Nu ska vi roverscouter göra vår del för att dessa ska lyckas uppnås! Vi har gjort ett DIY-program fullt av aktiviteter som knyter an till de globala målen.
Precis som allt vi gör i Scouterna, så är vårt program samtidigt grundat på roverscoutens målspår. Programmet lanseras i början av maj och sedan har vi hela sommaren på oss att genomföra
aktiviteterna. Den 12 augusti infaller World Youth Day och då firas Roverscouting 100 år lite extra,
även internationellt!

Följ oss på Roverscouterna för löpande uppdateringar. Kontakta den vår ideella arbetsgruppen genom att maila rover100@scouterna.se

 

Sep
29
lör
Leda Avdelning, utbildning del 1 @ Skuggebo, Värnamo
Sep 29 – Sep 30 heldag

En spännande, utmanande och fördjupande utbildning
för dig som vill få inspiration eller vill känna dig säkrare i din ledarroll på avdelningen
och i ledarteamet.. Du bör tidigare ha gått en grundläggande utbildning som Leda Scouting, Ledarutbildning BAS eller motsvarande.
Del 1: Skuggebo, Värnamo 29/9- 30/9 2018
Del 2: Skuggebo, Värnamo 17/11-18/11 2018

 

Läs mer och anmäl dig senast 15 september http://www.scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog/

Scout 5 kamp @ Motala Scoutkår
Sep 29 kl. 10:00 – Sep 30 kl. 15:00

Scout 5 Kamp arrangeras av Motala Scoutkår, varje år under hösten.

När?

Helgen 29-30 september. Vi startar kl 10.00 och bygger gemensamt upp tävlingsbanorna. Tävlingen beräknas starta kl 14 och håller på till kl 15 dagen därpå.

Var?

I och omkring Karlsby skola. Kör R34 från Motala mot Linköping, sväng vänster mot Karlsby. I Karlsby sväng höger mot Borensberg. Sväng upp andra avfarten till höger, efter ca 300 meter. (Kör du under järnvägen har du åkt för långt!).

För vem?

För scouter och ledare från 12 år och uppåt. Du som är scoutförälder är också välkommen att delta.

Hur?

Tävlingen genomförs i tvåmannalag. Grenarna är:

Nattorientering
Vanlig orientering fast på natten. Karta med inritade kontroller och kontrollangivelse i klartext. Start, kontrollstämpling och målgång ska ske lagvis. Medtag ficklampa/pannlampa.
Eldning
Koka upp ½ liter såpvatten på tid. Laget tilldelas ett kokkärl med såpvatten, ett armeringsjärn, en plåt att elda på, torr ved samt en full tändsticksask. Laget får medföra yxor, knivar, späntknivar och handskar. Tiden stoppas då vattnet kokar över samt att en i laget därefter passerar en mållinje.
Surrning/livlina
Kasta precisionskast med livlina och surra en given konstruktion som ska belastas. Surrning enligt given konstruktion med tilldelade materiel.
Naturkännedom
Lagen följer en bana med 40 olika svåra frågor om djur, natur, miljö, stjärnor och bergarter. Frågorna besvaras skriftligt.
Hinderlöpning
Att på tid ta sig igenom en hinderbana med varierande svårighetsgrad. Start och målgång ska ske lagvis. Vid målgång håller laget varandra i händerna.

Mat och boende

Mat och boende ordnas av tävlingsledningen. Du behöver ta med packning för att klara övernattning inomhus samt lakan och örngott (även om du sover i sovsäck). Om många vill vara med kan även övernattning i tält förekomma. Medtag egen tallrik/bestick/kåsa och om du vill inneskor. Bastu och duschmöjlighet finns.

Kostand

Kostnad 400 kronor per lag betalas till Motala scoutkårs bg 5060-5476 eller swish 123 37 82 752 . Märk betalningen med 5-kamp och ditt namn.

 

Läs mer om arrangemanget på Motala Scoutkårs Facebook-sida.

Okt
3
ons
Lägerbål – 10års jubileum @ Rödberget i Näkna
Okt 3 kl. 18:30 – 19:30

Kvillinge scoutkår har äran att inbjuda er till:

2018 års Lägerbål

Vi samlas vid Rödberget i Näkna, se karta, onsdagen den 3 Oktober. 18.30–19.30.
Kom i tid!

Medtag kläder efter väder, något att sitta på, samt ett glatt humör

Inbjudan till Lägerbålet hittar du här

Okt
14
sön
Leda Scouting korthet – Utbildning @ Södermöre Scoutkår
Okt 14 heldag

Leda scouting i korthet är en kurs på sex timmar som inleder färden på Ledarskapsön. Kursen ger grundläggande kunskap i att skapa scouting utifrån Scouternas program och förståelse för vad ledarskap i Scouterna innebär. Leda scouting ger dig:
• Förståelse för vad som gör scouting till scouting
• Kunskap om hur du planerar ett möte
• Förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap

Målgruppen är utmanare & ledare som tycker det är kul att leda och föräldrar och andra som är nya i rörelsen. Men kursen passar också perfekt om du varit borta från scouting några år och nu kommer tillbaka eller om du varit ledare länge och behöver uppdatera dig och få lite extra inspiration.

 

Anmälan görs här.

Okt
19
fre
JOTA JOTI
Okt 19 – Okt 21 heldag

Jamboree on the Internet (JOTI) och Jamboree on the Air (JOTA) är ett internationellt arrangemang på internet respektive över radio som hålls den tredje helgen i oktober varje år. Det är ett av The World Organization of the Scout Movements (WOSM) officiella arrangemang, och världens största scoutevent.

Leda Kår, utbildning @ Kronobergshed, Alvesta
Okt 19 – Okt 20 heldag

Det här är kursen för dig som vill få en helhetsbild av hur en kår fungerar som vill ta ett större ansvar för kårens utveckling. Du får insikter i hur ni som kårledning kan leda och stötta kårens ledare på olika sätt och vi tar också upp frågor kring kårens värderingar, kultur och återväxt.

 

Leda kår Dacke 2018

 

Anmälan görs senast två veckor innan kursstart. Gå in på http://www.scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog/ och filtrera på Östra för att hitta kursen.

Nov
17
lör
Leda Avdelning, utbildning del 2 @ Skuggebo, Värnamo
Nov 17 – Nov 18 heldag

En spännande, utmanande och fördjupande utbildning
för dig som vill få inspiration eller vill känna dig säkrare i din ledarroll på avdelningen
och i ledarteamet. Du bör tidigare ha gått en grundläggande utbildning som Leda Scouting, Ledarutbildning BAS eller motsvarande.
Del 1: Skuggebo, Värnamo 29/9- 30/9 2018
Del 2: Skuggebo, Värnamo 17/11-18/11 2018

 

Läs mer och anmäl dig senast 15 september http://www.scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog/

Leda Avdelning Skuggebo 2018