Här samlar vi information angående Corona viruset

 

Skrivet: 22/2-21

Viktigt att scoutverksamheten fortsätter vara igång
Regeringen ser fortfarande att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga, såväl utomhus som inomhus, är viktiga och bör inte stängas ner. Det är viktigt för ungas hälsa och välmående att verksamheten fortsätter. Dock är vår rekommendation att hela tiden aktivt följa de regionala rekommendationerna och särskilt hur skolorna agerar i närområdet. Läs mer här >>

– Vi på Scouterna är såklart jätteglada för detta! Vi vet hur viktigt det är att få träffa sina kompisar – särskilt som det är nu. Scoutmötet ger ett sammanhang och det är en plats att få andas ut och ha roligt en stund. Tillsammans kan vi bidra till trygghet och stabilitet för våra scouter i denna nya konstiga vardag, säger Anna-Karin Hennig, Generalsekreterare för Scouterna.

Läs mer här

 

Skrivet: 4/2-21
Nya direktiv öppnar upp för vår verksamhet
Den 4 februari 2021 meddelade regeringen under sin presskonferens att verksamheter för barn och unga födda 2002 och senare bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt. Den 21 januari beslutade regeringen att fritidsverksamhet för barn och unga, födda 2005 eller senare, har tillåtelse att ha igång sin verksamhet, både inomhus som utomhus. Nu är bedömningen att även äldre ungdomar ska få delta i fritidsverksamhet.Läs mer här

 

Skrivet: 10/1-21

På distriktet har vi följt Folkhälsomyndigheten och Scouternas uppdateringar för de skärpta rekommendationerna för Covid. 

Scouterna skriver på sin hemsida följande:

Med anledning av coronaviruset och Covid-19 rekommenderas sedan tidigare följande:

Scoutverksamhet för patruller och avdelningar kan fortsätta – men alla träffar bör hållas utomhus eller digitalt för att minska smittspridning.

En riskbedömning bör göras innan varje möte och använd Scouternas riskanalys som komplement för hajker och läger. Följ Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Kåren bestämmer själva

Som alltid så är det kåren själva som bestämmer över sin egen verksamhet. Går det att bedriva en säker verksamhet hos just er, så gör ni det. Om inte, ställ om till annat. Om det inte går, ställ in. Vårt gemensamma mål är att i möjligaste mån fortsätta med rolig och trygg verksamhet tillsammans med våra scouter.

LÄNK TILL SCOUTERNA.SE

 

Skrivet: 1/11-20

På distriktet har vi följt Folkhälsomyndigheten och Scouternas uppdateringar för de skärpta rekommendationerna för Covid. Vi har även varit i direkt kontakt med scouterna.

Scouterna skriver på sin hemsida följande

Scoutverksamhet för patruller och avdelningar kan fortsätta – men alla träffar bör hållas utomhus eller digitalt för att minska smittspridning. 

En riskbedömning bör göras innan varje möte.

http://www.scoutservice.se/artikel/angaende-det-nya-corona-viruset/

Från distriktsstyrelsen sida gör vi bedömningen att verksamhet med fysiska möten kan fortsätta bedrivas för barn och unga födda 2005 och senare. Ni fortsätter att träffas ute och planerar era aktiviteter så att de möjliggör en säker och trygg verksamhet.

Vi rekommenderar att verksamheten för utmanare, rovers och vuxna scouter ställer om till digitala möten enligt de rekommendationer som just nu gäller fram till den 19 november.

Som förut gäller att man stannar hemma om man har några symptom på luftvägsinfektion.

Varmt tack för att ni tillsammans fortsätter att erbjuda våra barn och ungdomar en meningsfull fritid i denna sannerligen konstiga vardag!

Tveka inte att höra av er om ni behöver bolla något eller få stöd i ert ledarskap.

 

Skrivet: 20/8-20

Senaste informationen från Scouterna

Med anledning av coronaviruset och Covid-19 rekommenderas följande. Scoutverksamhet för patruller och avdelningar kan fortsätta – men alla träffar bör hållas utomhus eller digitalt för att minska smittspridning.

En riskbedömning bör göras innan varje möte och använd Scouternas riskanalys som komplement för hajker och läger. Följ Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer när det gäller övernattningar och avstå om du känner dig osäker.

Läs mer här

 

Skrivet: 28/3-20

Folhälsomyndigheten till Scouterna: ”Träffas gärna utomhus och tänk på risken”

Läs artikeln här

 

Skrivet: 27/3-20

Eftersom regeringen idag tagit beslut om förbud mot sammankomster med fler än 50 personer, så kommer vårens distriktsarrangemang att ställas in.

 

Skrivet: 26/3-20

Vad händer med distriktens arrangemang?

Med anledning av Corona virus vill vi nu informera er om vad som gäller för distriktets planerade arrangemang.

Baserat på de beslut som regeringen tagit och Folkhälsomyndighetens riktlinjer kommer vårens planerade distriktsarrangemang att genomföras.

  • Renhornet – har vi ingen arrangör till.
  • Filbyterrundan 18 april –  som arrangeras av Johannelunds Scoutkår.  
  • Sankt Georg-firandet 25 april – som arrangeras av Östra Eneby Haga Scoutkår – Genomförs som planerat.
  • BP Nighthike 9-10 maj –  som arrangeras av Berga Scoutkår.

Nordöstra Götalands Scoutdistrikt följer rekommendationer och direktiv från Folkhälsomyndigheten och Scouterna, om de förändras tar vi nya beslut.

Bra att ha länkar
Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

Scouterna:  http://www.scoutservice.se/ artikel/angaende-det-nya- corona-viruset

Läs mer om hur du kan prata med barn om katastrofer, något som kan vara ett stöd även i den här situationen:
https://www.raddabarnen.se/ rad-och-kunskap/foralder/ prata-om-tragedier-och- katastrofer/

Stanna hemma om ni känner er det minsta sjuka eller har symtom på covid-19.
Tag hand om er och era scouter så att de får meningsfulla aktiviteter i dessa tuffa tider!


Scouthälsningar
Styrelsen