Kalender

Utbildningar inom och utom distriktet hittar du numera främst i kurskatalogen hos Scouternas Folkhögskola »

 

 

Jan
1
mån
Roverscouting 100 år
Jan 1 kl. 18:39 – Dec 31 kl. 19:39

unnamed

Alla får vara med oss och fira och hylla 100 år med roverscouting!
I år fyller roverscouting 100 år och det ska hyllas genom att inspirera alla roverscouter att engagera sig tillsammans. Det gör vi genom att lansera ett do-it-yourself-program som fokuserar på de globala hållbarhetsmålen för roverscouter över hela Sverige. Mer information om det släpps i början av maj. Till firandet ska alla roverscouter tillsammans skapa en hyllningsfilm som har premiär på Scouternas stämma och Demokrati-jamboree i november för att fira de 100 år som varit och de många som komma ska. Firandet fortsätter genom ett hundraårskalas med tårta! Under 1916 blir de första scouterna från starten av scouting att växa upp till unga vuxna och behovet av scoutverksamhet för åldersgruppen dyker upp. 1918 nämner scoutings grundare Robert BadenPowell första gången ”Roverscouts” i en scouttidning. 1922 finns programmet lanserat för Roverscouter, därför väljer en av världsscoutorganisationerna WOSM att 2018 fira Roverscoutings hundraårsfirande, i Sverige och i hela världen! Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter i världen, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa. Nu ska vi roverscouter göra vår del för att dessa ska lyckas uppnås! Vi har gjort ett DIY-program fullt av aktiviteter som knyter an till de globala målen.
Precis som allt vi gör i Scouterna, så är vårt program samtidigt grundat på roverscoutens målspår. Programmet lanseras i början av maj och sedan har vi hela sommaren på oss att genomföra
aktiviteterna. Den 12 augusti infaller World Youth Day och då firas Roverscouting 100 år lite extra,
även internationellt!

Följ oss på Roverscouterna för löpande uppdateringar. Kontakta den vår ideella arbetsgruppen genom att maila rover100@scouterna.se

 

Sep
29
lör
Leda Avdelning, utbildning del 1 @ Skuggebo, Värnamo
Sep 29 – Sep 30 heldag

En spännande, utmanande och fördjupande utbildning
för dig som vill få inspiration eller vill känna dig säkrare i din ledarroll på avdelningen
och i ledarteamet.. Du bör tidigare ha gått en grundläggande utbildning som Leda Scouting, Ledarutbildning BAS eller motsvarande.
Del 1: Skuggebo, Värnamo 29/9- 30/9 2018
Del 2: Skuggebo, Värnamo 17/11-18/11 2018

 

Läs mer och anmäl dig senast 15 september http://www.scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog/

Getingen 2018 @ Treklöver Scoutkår
Sep 29 kl. 10:00 – 14:30

Getingen är ett upplevelsearrangemang för Upptäckarscouter, alltså i ålder ca 10-12 år som går lördag vecka 39.

  • Beskrivning: Getingen är ett arrangemang för Upptäckarscouter. Arrangemanget genomförs under en dag under vecka 39. Det är inte en tävling utan ska vara en upplevelse.
  • Arrangör: En eller flera kårer är arrangör enligt överenskommelse med Nordöstra Götalands scoutdistrikt eller av dem utsedd kår/person. Arrangerande kår ser till att inbjudan finns hos kårerna 6 veckor innan arrangemanget.
  • Moment: Utformningen av arrangemanget är helt upp till arrangerande kår. Det ska vara någon form av upplevelsearrangemang utan poängsättning.
  • Övrigt: Det bör vara eldningsförbud, om inte speciell plats utses. Alla matlagning görs på medtagna stormkök eller liknande och bara på särskild plats. Dricksvatten och sjukvårdsberedskap ska finnas.
Treklöver Scoutkår från Norrköping bjuder in till Getingen, en dag med stationer där man får leja, prova på och upptäcka saker. Musik finns också med på programmet.
Mat och fika tar man som vanligt med sig och varje patrull ska ha en ledare med sig.
Lördag 29 September

Plats: Kullerstad Väsby Gård 5, Kimstad
Start: kl 10.00 så var gärna på plats 30 minuter innan
Slut: kl 14.30
Välkomna!
Scout 5 kamp @ Motala Scoutkår
Sep 29 kl. 10:00 – Sep 30 kl. 15:00

Scout 5 Kamp arrangeras av Motala Scoutkår, varje år under hösten.

När?

Helgen 29-30 september. Vi startar kl 10.00 och bygger gemensamt upp tävlingsbanorna. Tävlingen beräknas starta kl 14 och håller på till kl 15 dagen därpå.

Var?

I och omkring Karlsby skola. Kör R34 från Motala mot Linköping, sväng vänster mot Karlsby. I Karlsby sväng höger mot Borensberg. Sväng upp andra avfarten till höger, efter ca 300 meter. (Kör du under järnvägen har du åkt för långt!).

För vem?

För scouter och ledare från 12 år och uppåt. Du som är scoutförälder är också välkommen att delta.

Hur?

Tävlingen genomförs i tvåmannalag. Grenarna är:

Nattorientering
Vanlig orientering fast på natten. Karta med inritade kontroller och kontrollangivelse i klartext. Start, kontrollstämpling och målgång ska ske lagvis. Medtag ficklampa/pannlampa.
Eldning
Koka upp ½ liter såpvatten på tid. Laget tilldelas ett kokkärl med såpvatten, ett armeringsjärn, en plåt att elda på, torr ved samt en full tändsticksask. Laget får medföra yxor, knivar, späntknivar och handskar. Tiden stoppas då vattnet kokar över samt att en i laget därefter passerar en mållinje.
Surrning/livlina
Kasta precisionskast med livlina och surra en given konstruktion som ska belastas. Surrning enligt given konstruktion med tilldelade materiel.
Naturkännedom
Lagen följer en bana med 40 olika svåra frågor om djur, natur, miljö, stjärnor och bergarter. Frågorna besvaras skriftligt.
Hinderlöpning
Att på tid ta sig igenom en hinderbana med varierande svårighetsgrad. Start och målgång ska ske lagvis. Vid målgång håller laget varandra i händerna.

Mat och boende

Mat och boende ordnas av tävlingsledningen. Du behöver ta med packning för att klara övernattning inomhus samt lakan och örngott (även om du sover i sovsäck). Om många vill vara med kan även övernattning i tält förekomma. Medtag egen tallrik/bestick/kåsa och om du vill inneskor. Bastu och duschmöjlighet finns.

Kostand

Kostnad 400 kronor per lag betalas till Motala scoutkårs bg 5060-5476 eller swish 123 37 82 752 . Märk betalningen med 5-kamp och ditt namn.

 

Läs mer om arrangemanget på Motala Scoutkårs Facebook-sida.

Okt
3
ons
Lägerbål – 10års jubileum @ Rödberget i Näkna
Okt 3 kl. 18:30 – 19:30

Kvillinge scoutkår har äran att inbjuda er till:

2018 års Lägerbål

Vi samlas vid Rödberget i Näkna, se karta, onsdagen den 3 Oktober. 18.30–19.30.
Kom i tid!

Medtag kläder efter väder, något att sitta på, samt ett glatt humör

Inbjudan till Lägerbålet hittar du här

Okt
6
lör
Distriktstyrelsemöte @ Hultsfreds Scoutgård
Okt 6 kl. 11:00 – 15:00

Distriktstyrelsemöte med besök hos Hultsfreds Scoutkår.

Okt
13
lör
Hoppkul 2018 @ mer info kommer
Okt 13 heldag
Hoppkul 2018 @ mer info kommer
Hoppkul arrangeras i oktober vecka 41. Kommande och tidigare Hoppkul hittar ni i menyn till vänster.

Beskrivning

Arrangemanget ska vara en upplevelse och här har arrangören ganska fria händer men ofta är aktiviteterna uppbyggda kring något särskilt tema. Ibland går scouterna ett spår med olika övningar eller också finns kontroller utspridda över ett område och patrullerna får hitta dit.

Varje patrull ska ha en ledare med sig på arrangemanget och dagen avslutas med fika!

Arrangör

En eller flera kårer är arrangör enligt överenskommelse med Nordöstra Götalands Distriktsstyrelse eller av dem utsedd grupp/person. Arrangerande kår ser till att inbjudan finns hos kårerna 6 veckor innan tävlingen.

Anmälan

Arrangemanget ska läggas upp på distriktets hemsida och kåren anmäler sig där.

Kostnad

Alla arrangemang som arrangeras av enskild kår i samarbete med Nordöstra Götalands scoutdistrikt är avgiftsfria för alla som är anslutna till Scouterna.

Märke

Alla deltagare får ett märke att sätta på sin scoutskjorta.

Övrigt

Eldningsförbud bör det vara under tävlingen, om det inte sker på en utsedd plats. All matlagning sker på patrullernas medtagna stormkök eller liknande. Detta görs bara på matkontrollen. Dricksvatten ska finnas på matkontrollen och om det är möjligt vid ytterligare någon kontroll. Sjukvårdsberedskap ska finnas på kontrollerna och vid mål.

Hjorthornsjakten 2018 @ Jesus Söner scoutkår
Okt 13 kl. 12:00 – 16:00

Hjorthornsjakten är en patrulltävling för Äventyrarscouter, i sann scoutanda, gärna med ett aktuellt tema. Tävlingen arrangeras under en dag i vecka 40. Den innehåller en vandring på högst 7 km. Patrullen tar sig fram gåendes och bär med sig sin egen packning under hela tävlingen.

Märken - hjorthornet

Regler

Beskrivning

Hjorthornsjakten är en patrulltävling för Äventyrarscouter i sann scoutanda, gärna med ett aktuellt tema. Tävlingen arrangeras under en dag i vecka 40. Den innehåller en vandring på högst 7 km. Patrullen tar sig fram gåendes och bär med sig sin egen packning under hela tävlingen

Deltagare

Varje patrull består av tre till fem personer. Om patrullen består av medlemmar från flera kårer, ska det vara tydligt vilken kår patrullen tävlar för.

Arrangör

En eller flera kårer är arrangör enligt överenskommelse med Nordöstra Götalands Distriktsstyrelse eller av dem utsedd grupp/person. Arrangerande kår ser till att inbjudan finns hos kårerna 6 veckor innan tävlingen.

Anmälan

Arrangemanget ska läggas upp i på distriktets hemsida och kåren anmäler sig där.

Kostnad

Alla arrangemang som arrangeras av enskild kår i samarbete med Nordöstra Götalands scoutdistrikt är avgiftsfria för alla som är anslutna till Scouterna.

Moment

Tävlingen är ett endagsarrangemang. Momenten på kontrollerna är scoutgrenar och liknande. Under sträckan ska patrullerna genomföra totalt fem kontroller. Några förslag till kontrollmoment är knopar, eldning, livlina, woodcraft, sjukvård, surrning, orientering, hinderbana, avståndsbedömning, internationellt, organsiationsuppgift och miljökunskap.

Poängsättning

Maxpoäng ska ges till lagen vid varje kontroll. Poängsättningen ska ske från en i förväg gjord mall för varje kontroll. Rätta svar/lösningar kan visas på aktuell kontroll efter utförd uppgift, så att scouterna har möjlighet att lära sig något under tävlingen. Resultatlista ska via arrangören finnas på nogscout.se inom 5 dagar efter tävlingen.

Priser

Patrullen tävlar om vandringspriset ”Hjorthornet”. För att vara med och tävla om priset, måste alla i patrullen fullfölja tävlingen. Distriktets arrangemangsgrupp ordnar en plakett inom 1 månad efter tävlingen. Segrarna ska själva sätta fast plaketten på hornet. Vinnarna från förra årets tävling ska i god tid lämna tillbaka hornen till Nordöstra Götalands Distriktskansli inför nästa tävling. Prisutdelning bör vara samma dag som tävlingen. Alla deltagare får ett Hjorthornsmärke.

Hjorthornet - Märken

Övrigt

Eldningsförbud bör det vara under tävlingen, om det inte sker på en utsedd plats. All matlagning sker på patrullernas medtagna stormkök eller liknande. Detta görs bara på matkontrollen. Dricksvatten ska finnas på matkontrollen och om det är möjligt vid ytterligare någon kontroll.. Sjukvårdsberedskap ska finnas på kontrollerna och vid mål.

 


Jesus Söner scoutkår

bjuder in till Hjorthornsjakten lördagen den 13:e oktober kl. 12:00 vid Vidingsjö Motionscentrum i Linköping.

Hitta dit

Motionscentret och entrén till Vidingsjöskogens naturreservat når du exempelvis via cykelbanan längs Haningeleden. Med kollektivtrafik når du området med buss 1, 16 eller 17. Från hållplatsen Hässlegatan i Vidingsjö har du 500 meters promenad till entrén vid Vidingsjö motionscenter. Kommer du med bil tar du Haningeleden. I Vidingsjö är det skyltat mot motionscentret

Anmälan

Görs nedan via formuläret senast 8:e oktober.

Hjorthornsjakten 2018

  • Gärna på medföljande ledare eller patrulledare som kan nås innan och under arrangemanget.
  • Gärna på medföljande ledare eller patrulledare som kan nås innan och under arrangemanget.
  • Gärna på medföljande ledare eller patrulledare som kan nås innan och under arrangemanget.
Okt
14
sön
Leda Scouting korthet – Utbildning @ Södermöre Scoutkår
Okt 14 heldag

Leda scouting i korthet är en kurs på sex timmar som inleder färden på Ledarskapsön. Kursen ger grundläggande kunskap i att skapa scouting utifrån Scouternas program och förståelse för vad ledarskap i Scouterna innebär. Leda scouting ger dig:
• Förståelse för vad som gör scouting till scouting
• Kunskap om hur du planerar ett möte
• Förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap

Målgruppen är utmanare & ledare som tycker det är kul att leda och föräldrar och andra som är nya i rörelsen. Men kursen passar också perfekt om du varit borta från scouting några år och nu kommer tillbaka eller om du varit ledare länge och behöver uppdatera dig och få lite extra inspiration.

 

Anmälan görs här.